Craps satsningar

Hur och vad man kan satsa på i craps

I roulettespel behövs bara lite enkla grundläggande kännedom om reglerna för att delta. Detsamma gäller även tärningsspelet craps där basen är tämligen enkel: satsa på att kastaren ska vinna eller förlora. Lite mer uppstyltat blir fortsättningen när en point etablerats. Detta inträffar inte när första kastet blir 7 eller 11, då vinner kastaren. Eller vid 2, 3 eller 12, vilket innebär att kastaren – shootern – förlorar. När en point blir resultatet av första kastet kan deltagarna göra en hel del olika typer av insatser. Man ska dock hålla i minnet att craps är ett spel där deltagarna spelar mot banken och inte mot shootern. Det är endast mot eller för resultatet av dennes kast som insatser görs. För första kastet kan insatser göras på vinst, vilket är pass line eller förlust som har benämningen don´t pass line. Detta är de grundläggande satsningarna som dock kan följas av en rad så kallade oddsinsatser.

Oddsindikator för etablerad point

De intressanta kommer efter att en point har etablerats. Detta sker när första tärningskastet inte blir vinst eller förlust. Beroende på resultatet som point visar kan oddssatsningarna vara max 3 gånger vid 4, 5, 9 eller 10 för pass line-insatsen. För 6 eller 8 är det 4,5 oddsinsatsen som ger vinst om pointen kastas före en sjua. Detta betalas med 2:1 på insatsen för 4 eller 10, 3:2 för talen 5 eller 9 och 6:5 då pointkastet blir 6 eller 8. Don´t pass har max 6 gånger insatsen, respektive 4,5 och 3 för samma resultat av pointen.

Visste du detta om craps?

Utformningen av bordet i craps har olika markeringar för varierande insatser och odds. Croupieren är den som håller banken men deltar inte i spelet utan är kasinots representant. Denne ser till så att rätta vinster utbetalas och tar hand om de förlorande markerna på det filtklädda lådliknande bordet. Sargen är främst till för att stoppa upp tärningarna, vilka måste kastas eller rullas mot denna. Tärningarnas resultat har alla olika fantasifulla namn. Exempelvis kallas två ettor för snake eyes, sexa och femma för yo eller yo-leven och två sexor bär namnet boxcars eller midnight.